Značenje tradicionalnih pravila vjenčanja

Značenje tradicionalnih pravila vjenčanja

Prije nego što odlučite koja ćete tradicionalna pravila vjenčanja ukomponirati u svoje razmislite i o tome što ona predstavljaju.

Kum – izbor kuma kreće od starog vremena kada je muškarac silom osvajao mladenku. Kum je u tom slučaju trebao zadržati mladenkinu obitelj dok bi par pobjegao.

Više kuma i kumova na vjenčanju, odnosno djeveruše na vjenčanju, je tradicija koja potječe iz starog Rima kada je prema zakonu na vjenčanju bilo potrebno 10 svjedoka da bi vjenčanje bilo pravovaljano.

Djeveruše jednako obučene trebale su zavarati zle i ljubomorne duhove koji bi pokušali spriječiti mladence da se vjenčaju.

Plačite na vjenčanju! Ili se bar pretvarajte da plačete! Tradicija kaže da će mladenke koje ne plaču na vjenčanju plakati puno u bračnom životu.

Vjenčani prsten – stari Egipćani su vjerovali da krug predstavlja vječnost, vjenčani prsten bi trebao biti znak da će brak trajati vječno.

Nosite bračni prsten na četvrtom prstu lijeve ruke. Egipćani su vjerovali da je to putanja ljubavne vene te ona tako stiže i do vjenčanog prstena, a poslije se tvrdilo i da je to način da se spriječi bijeg ljubavi iz srca.

Svadbena torta – podijelite svim gostima komadić svadbene torte. Rimljani su vjerovali da vam to osigurava bračnu sreću, ali i da to donosi sreću gostima koji su jeli svadbenu tortu.

Medeni mjesec datira također iz vremena kad su mladoženje na silu odvodili mladenku te su se određeno vrijeme morali skrivati dok ih mladenkina obitelj nije prihvatila i prestala tražiti.

Stvarne mladenke kažu:

Meni su ovakve stvari fora, način da se nešto napravi drugačije, da se unese raznovrsnosti u svadbeno slavlje. Ali čini mi se da često se neke stavri rade jer tako rade i drugi ili fora izgleda, a mnogi ne ne znaju zašto ešto tako ide i koji je smisao nego dajednostavno biraju neke tradicije jer im lijepo izgledaju i jer se uklapaju u njihov stil, a da uopće ne razmišljaju o tome što je značenje tih stvari.

Ostavite komentar

*