Značenje tradicionalnih pravila vjenčanja

Značenje tradicionalnih pravila vjenčanja

Prije nego što odlučite koja ćete tradicionalna pravila vjenčanja ukomponirati u svoje razmislite i o tome što ona predstavljaju.

Vjenčanja se često spoj modernog i tradicije, te neka vjenčanja imaju više, a neka manje tradicionalnih elemenata na vjenčanjima. Većina čak i kad ne razmišlja o tome na takav način ima uključena u vjenčanje, odnosno u cijelu svadbu, brojne tradicionalne elemente, čak i kada o tome ne razmišlja.

Ispod donosimo samo neke od tradicionalnih elemenata na vjenčanju:

Kum – izbor kuma kreće od starog vremena kada je muškarac silom osvajao mladenku. Kum je u tom slučaju trebao zadržati mladenkinu obitelj dok bi par pobjegao.

Više kuma i kumova na vjenčanju, odnosno djeveruše na vjenčanju, je tradicija koja potječe iz starog Rima kada je prema zakonu na vjenčanju bilo potrebno 10 svjedoka da bi vjenčanje bilo pravovaljano.

Djeveruše jednako obučene trebale su zavarati zle i ljubomorne duhove koji bi pokušali spriječiti mladence da se vjenčaju.

Plačite na vjenčanju! Ili se bar pretvarajte da plačete! Tradicija kaže da će mladenke koje ne plaču na vjenčanju plakati puno u bračnom životu.

Vjenčani prsten – stari Egipćani su vjerovali da krug predstavlja vječnost, vjenčani prsten bi trebao biti znak da će brak trajati vječno.

Nosite bračni prsten na četvrtom prstu lijeve ruke. Egipćani su vjerovali da je to putanja ljubavne vene te ona tako stiže i do vjenčanog prstena, a poslije se tvrdilo i da je to način da se spriječi bijeg ljubavi iz srca.

Svadbena torta – podijelite svim gostima komadić svadbene torte. Rimljani su vjerovali da vam to osigurava bračnu sreću, ali i da to donosi sreću gostima koji su jeli svadbenu tortu.

Medeni mjesec datira također iz vremena kad su mladoženje na silu odvodili mladenku, te su se određeno vrijeme morali skrivati dok ih mladenkina obitelj nije prihvatila i prestala tražiti.

Čak i kada netko želi moderno vjenčanje, kum, djeveruše i slično imaju svoje korijene u tradicijama, čak i to da su djeveruše jednako odjevene. Bez obzira kakva vjenčanica bila, da li se radilo o klasičnoj vjenčanici ili modernoj bijeloj haljini, dok je bijele boje,vezano je uz tradiciju. Vjenčani prste je na primjer dio vjenčanja o kojem mnogi razmišljaju u kontekstu kakav izabrati, moderniji ili tradicionalniji stil, no, i to je dio tradicije, odnosno samo vjenčano prstenje je dio tradicije.

Stvarne mladenke kažu:

Meni su ovakve stvari fora, način da se nešto napravi drugačije, da se unese raznovrsnosti u svadbeno slavlje. Ali čini mi se da često se neke stvari rade jer tako rade i drugi ili fora izgleda, a mnogi ne ne znaju zašto nešto tako ide i koji je smisao nego da jednostavno biraju neke tradicije jer im lijepo izgledaju i jer se uklapaju u njihov stil, a da uopće ne razmišljaju o tome što je značenje tih stvari.

Smatram da je samo vjenčanje koje se obilježava svadbenim slavljem samo po sebi tradicija, te koliko će dodatnih tradicionalnih elemenata imati je nešto drugo. Često vidim mladenke koje tvrde da žele moderno i drugačije vjenčanje, a onda u biti samo naglašavaju neke druge stvari ili uzimaju iz neke druge tradicije ili američkih filmova. Smatram da je onda bolje imati nešto iz naše tradicije. No, htjeli ili ne veći dio svadbe je tradicija, ali stvari se mijenjaju, svadbe se mijenjaju te je logično da se stil svadbe svakih nekoliko godina mijenja. Ja u tradiciji ne vidim ništa loše, nego dapače, ali isto tako smatram da svatko treba tradicionalne elemente primijeniti na svoju situaciju. Kod nas je tradicija bila da kuma kupuje vjenčani buket, što smatram stvarno nepotrebnim. Posebno ako ga mladenka bira, a kuma samo plaća. Općenito ne volim kada drugi tradiciju koriste na takve načine.

Vezano:


Komentari

Odgovori

*