20. travnja 2024.

Vjenčanja – COVER magazin

Ideje za vjenčanja i pripremu vjenčanja

Pozvani ste na vjenčanje – što odjenuti?!

Ovisno o tome gdje je vjenčanje, da li se radi o tradicionalnom vjenčanju sa svim ceremonijama ili ste samo pozvani u na party izabrat ćete i odjeću. Da li je vjenčanje na otvorenom ili u zatvorenom prostoru? O stupnju formalnosti predviđenom za vjenčanje ovisit će i vaš izbor odjeće.
Što odjenuti kao gost na vjenčanju

Pozvani ste na vjenčanje – što odjenuti?!

Izbor odjeće za svadbu za žene, ali i za muškarce može biti izazov. Radi se o posebnoj prilici, svečanoj, a srest ćete vjerojatno mnoge ljude koje niste dugo vidjeli, ljude koje poznajte kao i one koje vidite prvi put.

Ispod donosimo ideje

  • kako se obući za vjenčanje za žene
  • ideje odjeće i kako se obući za vjenčanje za muškarce.

Kako se obući za svadbu?

Ovisno o tome gdje je vjenčanje, da li se radi o tradicionalnom vjenčanju sa svim ceremonijama ili ste samo pozvani u na party izabrat ćete i odjeću. Da li je vjenčanje na otvorenom ili u zatvorenom prostoru? O stupnju formalnosti predviđenom za vjenčanje ovisit će i vaš izbor odjeće.

Uglavnom, već iz pozivnice ili iz razgovora s domaćinima ćete znati o kakvom se vjenčanju radi i kako se trebate odjenuti.

Ukoliko niste sigurni o kakvom je vjenčanju riječ najbolje se obući neutralno, dakle idealan izbor za žene je mala crna haljina, neka slična cocktail haljina ili kostim, sako ili košulja sa suknjom.

Nemojte ni pod kojim uvjetima obući bijelu haljinu – to se najčešće shvati kao natjecanje s mladenkom, odnosno drugi će pomisliti kako je želite zasjeniti. Bez obzira što posljednjih godina bijela boja nije potpuno zabranjena na tuđem vjenčanju, pravila pristojnosti nalažu da odjenete drugu boju.   I jednostavno nije lijepo, ipak je to mladenkin dan i nitko se ne bi trebao boriti protiv toga.

Obucite nešto čime ćete pokazati poštovanje prema svojim domaćinima, dakle elegantnu odjeću, haljinu i slično, ali ne vulgarnu, pretjerano seksi, niti sportsku ili običnu dnevnu odjeću. Možda se vi u tome osjećate ugodno i udobno, ali pokazujete drugima, a pogotovo domaćinima kako vam njihovo vjenčanje ne predstavlja važan događaj za koji bi se trebalo potruditi.

Na većinu vjenčanja dolaze sve dobne skupine, tako da odjeća koja previše otkriva, previše je seksi i slična odjeća koju možete nositi za večernje izlaske nije opcija za vjenčanje. Vjenčanje nije isto što izlazak u klub, te se odjeća često razlikuje od moderne odjeće za izlaske.

Kako se obući kao gost na vjenčanju – muškarci?

Za muškarce izbor je još suženiji. Ukoliko se radi o manje formalnom vjenčanju možete izabrati samo košulju i hlače, a o kravati odlučite sami. Ukoliko niste sigurni koliko ležerno odjeveni možete doći, radije uzmite i kravatu. Sličan izbor odjeće vrijedi i za ljetna vjenčanja kad se ne očekuje tamno odijelo i kravata.

Ukoliko nije prevruće ili ukoliko se radi o formalnoj svečanosti od muškaraca se očekuje tamno odijelo, košulja i kravata. Naravno niti košulja niti kravata ne bi trebale biti izraženo šarene ili jakih boja nego jednobojne ili samo s decentnim uzorcima.

Bez obzira o kojem se godišnjem dobu radilo cipele bi trebale biti obavezan izbor. Sandale za muškarce ni u kom slučaju nisu opcija.

Jeans nije dobar izbor niti za muškarce niti za žene. On jednostavno nije za vjenčanje.

Odjeća za vjenčanje ne govori samo o vama i vašem stilu, nego i o tome što vi mislite o mladencima!

Stvarne mladenke kažu:

Ono što meni uvijek je prva ideja, to je da treba biti odmjeren i primjeren. Bez obzira kakav nečiji stil bio, vjenčanje nije noćni klub i na vjenčanje se ne treba odjenuti kao za izlazak. Na vjenčanju će biti različitih generacija i nije prikladno sve što bi se inače odjenulo za večernji izlazak.
Također, vjenčanje nije odlazak na plažu niti na posao, nije iznalazak na kavu s prijateljicama.
Za vjenčanje se treba ipak odjenuti elegantno, decentno i odmjereno.

Možda nije neko pravilo, ali meni se uvijek vrti ideja da gosti na vjenčanju nekako po bliskosti i povezanosti s mladencima trebaju odlučiti o stilu odijevanja. Da su najsvečanije haljine i odjela za kumove, pa su tu roditelji, braća i sestre i tako dalje. Naravno da je to teško definirati, nije to ni neko precizno pravilo, ali nije mi ista haljina za vjenčanje sestre i neke prijateljice ili daljnje rodice. I dalje haljina treba biti elegantna, ali ne na istoj razini.
Svoje modne posebnosti treba pokazati u detaljima. Hlače kao izbor su mi ok, dok se uklope u ostatak looka tako da ne izgledate kao da ste krenuli na posao, nego da se i dalje radi o svečanom looku.
Prekratko i preusko, nikako nije po meni izbor za vjenčanja. Naravno da će i usko i kratko ovisiti i o građi i o osobi koja nosi.
Ista stvar i s muškarcima. Traperice nisu baš priklane za vjenčanje, koliko god netko nije “tip za odijela”. U najboljem slučaju na traperice treba fina elegantna košulja i po mogućnosti i kravata.

Vezano: