20. travnja 2024.

Vjenčanja – COVER magazin

Ideje za vjenčanja i pripremu vjenčanja

Odabir lokacije svadbene svečanosti

Gdje ćete se s vašim gostima veseliti na vaš dan… da, da pitanje je sad?? Opcije su zaista bezbrojne, ali njihova dostupnost ovisi o vremenu koje vam predstoji do vjenčanja. Znači, najbolje je što ranije krenuti u potragu jer će opcije biti mnogobrojne, a i one zahtjevnije bit će ostvarive.

Odabir lokacije svadbene svečanosti

Gdje ćete se s vašim gostima veseliti na vaš dan… da, da pitanje je sad?? Opcije su zaista bezbrojne, ali njihova dostupnost ovisi o vremenu koje vam predstoji do vjenčanja. Znači, najbolje je što ranije krenuti u potragu jer će opcije biti mnogobrojne, a i one zahtjevnije bit će ostvarive.

Razmislite želite li tradicionalnu svečanost u restoranu ili romantiku zabave na otvorenom.
Restoran pruža razne opcije. Oni hotelski obično nude luksuzniji prostor, sale prekrivene tepisima, hranu koja odskače od uobičajene ponude, sve u svemu hoteli su idealni za profinjena vjenčanja. Najviše je pak onih restorana koji najveći dio svoje ponude baziraju baš na svadbenim večerama. Tamo će vam ponuditi klasične jelovnike – red hladnih narezaka, red juhe i mesa s prilozima, zatim janjetinu i odojka, te nakon torte, vinski gulaš.

Ljudi su već naviknuti na takav slijed jela tako da nitko sigurno neće ostati razočaran. No, želite li više od uobičajenog menija, možete se u svakom restoranu dogovoriti da neka jela zamijene npr. možete izabrati neko jelo koje je vama najdraže ili je karakteristično za kraj iz kojeg dolazite. Jelovnik je ipak lako dogovoriti, no ono što nećete moći promijeniti je izgled interijera restorana. Zbog te stavke je dobro obići više njih kako biste našli onaj koji najbolje tematski odgovara vašoj svadbenoj svečanosti. Nećete sigurno uzeti restoran u staroj drvenoj kući s interijerom koji sliči na vinski podrum ako želite ultra moderno vjenčanje, ali i obrnuto, jer ne poklapa se baš sa tradicionalizmom restoran u staklu u vrlo urbanoj sredini i još k tome minimalistički uređen. No, nakon što obiđete nekoliko lokacija sigurno ćete imati bolju viziju onoga što stvarno želite. Preporuke prijatelja svakako su dobrodošle, ali i prethodni odlasci na svadbe mogu biti od pomoći. Uglavnom posavjetujte se sa osobama od povjerenja prije nego što donesete konačnu odluku koji restoran uzeti. Isto pravilo vrijedi i za vjenčanja na otvorenom. Tu je svako iskustvo zlata vrijedno. Ali, vratimo se općem dojmu lokacije, koji je kod odabira otvorenog prostora puno jači od restoranskog, no često neuhvatljivo skupa opcija.

Dakle, ako ne radite svadbenu svečanost na otvorenom prostoru u sklopu nekog restorana imat ćete pune ruke posla, no ukoliko imate novaca i vremena to neće biti nikakav problem. U ovoj opcije sve su karte otvorene, jer su vam sve moguće lokacije dostupne. Pored mora, u šumi, na livadi, na nekom starom imanju, pored rijeke, uz bazen.. izbor je beskrajan i zaista golica maštu, pa joj se prepustite.

Mi ćemo vas samo upozoriti što sve trebate nabaviti kako bi zabava pod vedrim nebom bila uspješna. Znači nakon odabira lokacije vidjet ćete koliko imate prostora, te ćete tome prilagoditi broj i raspored stolova za svoje goste, no ne zaboravite morat ćete osim stolova i stolica, iznajmiti i stolnjake, te eventualno navlake za stolice. Barem jedan dio (obično onaj gdje se jede) bi trebao biti natkriven za što se trebate obratiti agencijama koje iznajmljuju velike šatore ili pak možete kupiti svoj vlastiti ukoliko vam tako cjenovno bude povoljnije. Nakon što ste smjestili goste predstoji odabir hrane, mi vam predlažemo catering jer s njime dobivate i sve dodatne stvari koje su vam u ovakvoj situaciji nužne – tanjuri, beštek, čaše, salvete, plate za posluživanje itd.

Ukoliko i to sami organizirate, tražite pomoć susjeda, rodbine i bližnjih kako biste nabavili dovoljan broj potrebnog pribora za sve osobe. Treća važna stvar na otvorenom je rasvjeta. Nemojte se zavaravati da će koja svjećica na stolu biti dovoljna, jer vjerojatno ne želite zabavu u mraku. Dakle, upotrijebite što više lampiona, lampi, svijeća, svjećica i svega ostalog čega se dosjetite, a što bi vam tu večer moglo pružati svjetlo. Od popratnih sadržaja treba još pripaziti da se osigura kvalitetna podloga za plesni podij, jer ako je svadba na livadi vrlo lako se može dogoditi da se stvori blato zbog kiše ili prolivenog pića, pa stoga kada iznajmljujete šator upitajte i za drvenu osnovu za plesni podij kako bi fešta pod zvijezdama trajala dugo u noć.

A sada krenite u pohod po mjestima iz snova kako vas ne bi neki brži mladenci preduhitrili.