20. travnja 2024.

Vjenčanja – COVER magazin

Ideje za vjenčanja i pripremu vjenčanja

Umjesto tradicionalnog napravite feminističko vjenčanje

Iako će feminističko vjenčanje mnogi shvatiti na različit način kao i sam pojam feminizma...

Umjesto tradicionalnog napravite feminističko vjenčanje

Iako će feminističko vjenčanje mnogi shvatiti na različit način kao i sam pojam feminizma, većina se slaže da feminističko vjenčanje uključuje alternative mnogim tradicionalnim dijelovima vjenčanja. Evo nekih osnovnih savjeta:

vjencanja - Umjesto tradicionalnog napravite feminističko vjenčanje Neka vjenčanje bude relativno jednostavno i neka što manje uključuje industriju koja se razvila oko vjenčanja. Ona zarađuje velike novce na tome što promovira bajke, princa na bijelom konju i naglašava da je to najvažniji dan u mladenkinom životu kako bi utjecala na to da mladenka što više potroši.

vjencanja - Umjesto tradicionalnog napravite feminističko vjenčanje Nemojte ni pokušavati nabaviti magazine koji se bave temom vjenčanja i time što sve trebate napraviti, osim ako im se ne želite smijati.

vjencanja - Umjesto tradicionalnog napravite feminističko vjenčanje Odustanite od ideje da morate biti «savršena mladenka». Koga briga ako imate neki kilogram viška, vaša vjenčanica nije savršena ili je netko zamijenio narudžbu i donio pogrešno cvijeće?! Žene još uvijek teško povjeruju da kvaliteta vjenčanja ne reflektira njihovu vrijednost. Ako vjenčanje nije savršeno to ne znači da vi niste dobri.

vjencanja - Umjesto tradicionalnog napravite feminističko vjenčanje Neka vas otac ne prati do oltara. Ta tradicija (nije naša nego američka) datira iz vremena kada je otac doslovno predavao mladenku mladoženji. Neka kod vas do oltara prate oba roditelja. Ili mladoženja i mladenka mogu doći zajedno držeći se za ruke do oltara.

vjencanja - Umjesto tradicionalnog napravite feminističko vjenčanje Recite gostima da ne ustaju kako mladenka prolazi kroz crkvu. Žena stječe svoje poštovanje kroz svoja postignuća, a ne zato što se udaje za nekog muškarca.

vjencanja - Umjesto tradicionalnog napravite feminističko vjenčanje Razmislite o alternativama vezanim uz prezime. Možete uzajamno dodati inicijale, može svatko zadržati svoje prezime, ili možete stvoriti kombinirano novo zajedničko prezime.

vjencanja - Umjesto tradicionalnog napravite feminističko vjenčanje Napravite ono što vi želite. Bit feminizma je da budete slobodni i radite ono što želite. Neka vaše vjenčanje bude jedinstveno i posebno. Sve što želite iz tradicionalnog vjenčanja zadržati zadržite. Nećete zbog toga biti manje feministkinja.

Stvarne mladenke kažu:

Super mi je ideja bila odjela, odnosno hlača na vjenčanju, jer je posebna i neobična, a onda mi je palo na pamet, da će se sigurno naći netko tko će komentirati mužu da se i vidi tko u braku nosi hlače. Tako da bez obzira koliko sam za feminizam i podržavam takav pogled na svijet, mislim da na nekim mjestima feminizmu jednostavno nije mjesto, a takvo mjesto je i vjenčanje. S nekim stvarima se slažem, poput da mladoženja i mladenka trebaju zajedno do vjenčanja, a ne da je otac dovodi. To da me otac dovede do vjenčanja mi je skroz neprirodno, kao da sam neka tatina curica, poantu takvog običaja uopće ne kužim, a pogotovo ne razumijem mladence koji inzistiraju na takvom protokolu bez obzira što ga svećenici u našim crkvama ne podržavaju.

S druge strane jučer sam čula oca u dućanu koji svome sinu objašnjava kako je prodavačica vjerojatno gospođica budući da je mlada i da nije trebao reći “doviđenja gospođo” nego “doviđenja gospođice” jer se gospođa kaže udanim ženama, a neudanim gospođica, onda pomislim da je ponekad potrebno i šokirati s izraženijim stavovima i biti naporan kako bi većina shvatila bar osnovne stvari.  Gospođa je svaka žena koja samostalno zarađuje za svoj život, a ako radi u dućanu, očito je gospođa. bez obzira je li udana ili ne. Tako da vjerojatno ponekad treba inzistirati i na feminističkim stavovima unutar ceremonije vjenčanja kako bi od previše nametanja, bar ono osnovno svi zapamtili.

___

Potpuno se slažem da ne treba svako vjenčanje biti isto , ali nisam ni za to da ga treba definirati nekim drugim nazivom. Kaao prvo većina današnjih vjenčanja koja se naziva tradicinolnim ustvari su smao moderna i u trendu vjenčanja. Jer vrlo malo oni imaju tradicije a puno zadnjih trendova koje su nametnuti . I tko želi takvo moderno/tradicionalno vjenčanje dobro. Ali meni je još draže i bolje kada se netko posveti organizaciji tako da napravi nešto drugačije. Mislimda treba više volje, hrabrosti i originalnosti da se napravi neko posebno i drugačije vjenčanje nego uobičajeno. Iako i na uobičajenim vjenčnjima mladenci troše jako puno vremena na organizaciju ali ustvari biraju nijanse a rijetko biraju nešo novo. Upravo iz tog razloga mene uvijek oduševi kada je na nekom vjenčanju nešto novo i drugačije. Iako treba voditi računa da ponekad nešto drugačije ne mora biti automatski i nešto dobro.