20. srpnja 2024.

Vjenčanja – COVER magazin

Ideje za vjenčanja i pripremu vjenčanja

Izbor datuma za vjenčanje

Euforija zaruka je malo već splasnula ili još uvijek traje i želite što prije dokoračati do oltara. Za to je naravno nužno odrediti dan, datum, godinu!

Izbor datuma za vjenčanje

Euforija zaruka je malo već splasnula ili još uvijek traje i želite što prije dokoračati do oltara. Za to je naravno nužno odrediti dan, datum, godinu!

Iako je u današnje vrijeme sasvim normalno vjenčati se petkom, nedjeljom ili na neki drugi dan u tjednu, subota je ipak još uvijek dan vjenčanja i želja većine parova.

Dakle, subota ili neki drugi dan, odabir je na vama, a za to svakako morate uzeti kalendar u ruke i pregledati sve mogućnosti. Kao što je subota još uvijek najveći hit, tako je i proljeće još uvijek najtraženije godišnje doba za svadbu. Vrlo logično, priroda se budi, dani su topliji, cvijeća je u izobilju i svi su tada nekako zaljubljivi.

No, oprez sve što je traženo teško je i dostupno na brzinu, pa su tako proljetne subote rezervirane čak i godinu dana unaprijed. Zato ako želite baš proljeće, moguće je da ćete morati čekati narednu godinu. Gotovo isto vrijedi i za cijelo razdoblje od travnja do listopada, zato je i najvažnije pravilo određivanja datuma – učinite to što prije!

Važno je napomenuti da za zimske svadbe skoro da nećete imati problema pri rezervaciji, jer sve što ćete htjeti vrlo je izgledno da možete i organizirati u roku od samo mjesec, dva. Pa, ako ste za što manje stresa oko „velikog dana“, zima je idealno razdoblje, koje napomenimo uz malo truda može biti ljepše i romantičnije od bilo kojeg ljetnog ili proljetnog vjenčanja. Zašto? Pa, kad snježne pahulje sve oviju u bijelo, a vi rezervirate restoran na nekom proplanku i vjenčate se recimo u maloj brdskoj kapelici, sve je okičeno lampicama zbog nadolazećih ili već proteklih blagdana… zamislite samo koliko predivan takav ugođaj može biti.

Čista suprotnost tome je ljetno vjenčanje koje možete bez problema obaviti na plaži u haljinici i japankicama, veseli i razigrani, uz puno školjki, koktela i lude zabave na nekoj terasi.

Jesen, pak donosi obilje plodova, zanimljive kombinacije boja, romantiku kišnih dana kada se želite priviti uz osobu koju najviše volite. U tom razdoblju smiraja nakon ljetnih ludorija, svakome će dobro doći malo veselja i zabave.

Bilo kako bilo, ako vam je tako lakše prvo odredite godišnje doba, a onda se prema tome prilagođavajte. Obično su za traženija razdoblja mogući pomaci datuma za tjedan, dva naprijed ili nazad od željenog dana i to zbog rezervacije restorana, muzike, fotografa ili sličnih važnijih stvari koje baš želite, a možda su za vaš dan već rezervirane.

Nit vodilja u određivanju dana vjenčanja može biti i neka vaša godišnjica, rođendan ili neki super atraktivan datum.

Kombinacije su beskrajne, nekome je važan splet brojki, nekome samo dan ili godišnje doba, a oni uporniji potrudit će se da se sve te stavke poklope i čekati strpljivo da dođe njihov dan.

Sretan odabir bit će svaki za koji se odlučite, jer to je ipak vaše ljubavi dan i kao takav vama će biti uvijek u srcu najljepši!

Iskustvo mladenke:

Iako nisam praznovjerna kod izbora datuma vjenčanja bio mi je bitan dan, tj. da ne bude petak. Ne znam ni zašto, ali petak mi ima neku negativnu konotaciju kada je u pitanju vjenčanje. Radije bi odabrala nedjelju, ako baš subota u željenom terminu nije slobodna. Na kraju sam svoj datum zbrajala cifre i gledala u numerologiji je li nešto znači, ali to je sve više radi zabave, nego što stvarno mislim da datum ima neku ulogu. Nikad ne bi odabrala datum koji je već neka obljetnica, primjerice ne bi ga usklađivala sa svojim rođendanom, jer mislim da je lijepo sve obljetnice u životu zasebno proslaviti ili baš obilježiti, a ne da se skupa slavi. Lijepo je imati i obilježiti i dan zaruka, i dan vjenčanja i rođendane. Isto tako ne bi vjenčanje napravila ni na Božić, Silvestrovo ili Novu godinu.