Smirite tenzije između članova obitelji

Smirite tenzije između članova obitelji

Tenzije između članova obitelji mogu utjecati na vaš dan. No, ako pristupite na pravi i pozitivan način možete smanjiti ako ne i eliminirati obiteljske nesuglasice.

Ukoliko ste se s nekim dogovorili što će vam pokloniti za vjenčanje, ili ste već dobili poklon, nemojte o tome pričati onima koji bi se mogli natjecati s njima. Izazvat ćete nepotrebne tenzije i prepucavanja oko poklona.

Ukoliko postoji neka neobična situacija ili neki neriješeni problem razgovarajte s tim članovima obitelji ranije. Objasnite ima da vaše vjenčanje nije ni mjesto ni vrijeme gdje bi trebali vaditi stare obiteljske probleme. Razgovarajte s njima s velikim poštivanjem, neka vide da ih cijenite i da imate dovoljno povjerenja u njih jer ih možete pitati takve stvari.

Podijelite dužnosti članovima obitelji. Neka se svi osjećaju uključenima.

Kod razmještaja gostiju pokušajte one koji imaju neriješenih problema ili ne razgovaraju ne smjestiti u blizini. Ukoliko nemate raspored gostiju zadužite nekog od članova obitelji koji će pomagati gostima da se smjeste i pri tome posebno voditi računa o smještaju određenih članova. Ni u kom slučaju nemojte vjenčanje koristiti kao mjesto za mirenje i forsirati ih za isti stol.

Stvarne mladenke komentiraju:

Čula sam zaista puno priča oko problema prilikom organizacije vjenčanja i tenzija u obitelji. Od toga da neki članovi obitelji ne razgovaraju pa stvaraju problem u tom smislu, do toga da se neki žele u sve petljati i sve određivati.
Što se tiče prve teme, to mi nikako nije jasno, jer ne mogu shvatiti da netko ne može staviti svoje ideje, svoje odnose s drugima u drugi plan, i staviti želje mladenaca u prvi plan bar taj jedan dan. I ako to netko ne želi, ne znam šta bih rekla. Može se samo pokušati i mirno razgovarati s njima, objasniti situaciju i zamoliti da ne prave probleme, da se suzdrže i da toleriraju osobu koji inače ne mogu podnijeti, taj jedan dan.

Što se tiče miješanja u organizaciju, mislim da u startu mladenci trebaju dogovoriti s obitelji, posebno s roditeljima, da li je to obiteljska svadba ili samo od mladenaca. Da li roditelji mogu pozvati svoje prijatelje, da li mogu odlučivati, ili će sve goste zvati samo mladenci i da će mladenci izabrati sve po svojoj želji.
Naravno da će i u prvom slučaju mladenci imati glavnu riječ, ali ako su svi uključeni onda trebate očekivati od sviju prijedloge, razmisliti o tim prijedlozima i donijeti odluku. Uzmite u obzir i koliko je to važno vama a koliko roditeljima, negdje ćete napraviti ustupak, negdje ćete donijeti svoju odluku.
Ako pak ne želite da se drugi miješaju, odmah im to u startu recite. Ali nemojte onda pitati gdje da naručimo kolače, a ljutiti se kada predlože gdje da naručite buket.
Imajte na umu da se i roditelji prezentiraju kroz vašu svadbu, da oni ipak imaju više iskustva te neće svi gosti biti mladi ljudi poput mladenaca. A želite i da se ostali gosti osjećaju ugodno? Naravno. Pokušajte razmisliti o svim prijedlozima, čak i onima koji vam se na prvu čine glupima. Ali nemojte ni dozvoliti da napravite svadbu koja vam se ne sviđa jer su vas drugi nagovorili na to.

Ostavite komentar

*