29. ožujka 2024.

Vjenčanja – COVER magazin

Ideje za vjenčanja i pripremu vjenčanja

Tekst pozivnica za vjenčanje

Budite originalni i za svoje pozivnice za vjenčanje nemojte koristite standardne predloške tekstova za pozivnice.

Tekst pozivnica za vjenčanje

Budite originalni i za svoje pozivnice za vjenčanje nemojte koristite standardne predloške tekstova za pozivnice. Prednost modernih pozivnica za vjenčanje je što se tekst sve više smanjuje, te ostavlja samo ono bitno.

Koristite svoj osobni stil kako biste pozvali goste na vjenčanje. Pošaljite ih bar 6 tjedana prija vjenčanja kako bi gosti imali dovoljno vremena za planiranje.

Odlučite tko poziva goste, da li su to mladenci ili roditelji od mladenaca.

Na početku morate izabrati da li će pozivnice za vjenčanje biti u formalnom ili neformalnom stilu. U svakom slučaju morate navesti gdje i kada se točno održava i ceremonija i primanje nakon vjenčanja. Navedite punu adresu, a ne samo naziv crkve i restorana. Vodite računa o tome da možda ne znaju svi gosti gdje je to, niti im se podrazumijeva, posebno ako dolaze iz drugog mjesta. Pozivnica bi trebala imati konkretne podatke koje mogu koristiti i osobe koje nikada nisu bile u tom gradu, te ne znaju da li možda se podrazumijevaju neki nazivi. Definirati vrijeme i mjesto ceremonije, kao i vrijeme početka i mjesto svadbene svečanosti je prilično bitno.

Dok su se nekad naglašavali datumi do kojih mladencima gosti trebaju potvrditi dolazak i na koji broj, danas to nije toliko obavezno, ali ako trebate dobiti potvrdu, tada to možete napisati. Po mogućnosti nemojte staviti datum koji je 30 do 45 dana prije vjenčanja, mnogi gosti tada možda još ne znaju da li će doći, nego stavite rok koji vam zaista treba. Ako stavite duži rok, možda ćete moći okvirno unaprijed procijeniti, ali to neće biti precizan broj potvrđenih gostiju.

Pozivnice na mala vjenčanja često su pisana rukom i osobna, dok se kod većih vjenčanja to teško može provesti te su bolji izbor tiskane pozivnice.

Kod izbora dizajna pozivnica za vjenčanje, ali i teksta možete biti vrlo kreativni. Bitno je da pozivnica ima sve potrebne detalje, ali na koji će način oni biti izneseni ovisi o mladencima.

Na omotnicu napišite ime osobe koju pozivate. Ime možete navesti i unutar pozivnice, ali na omotnici je obavezno.

Uz obavezne detalje s informacijama na pozivnicu možete dodati i neki stih, nekoliko stihova ili neku izreku.

Bitno je da pozivnica ima potrebne informacije, odnosno da ispuni svrhu zbog koje je šaljete gostima, ali i da se vama sviđa.

Pozivnice mogu biti rađene u raznim stilovima, ovisno o tipu mladenaca. Dok će nekim mladencima odgovarati klasične, sa stihom, drugima će biti zanimljive šaljive ili osobne pozivnice.

Stvarni gosti na vjenčanju kažu:

Većinu pozivnica prvo preletim u potrazi za bitnim informacija gdje je vjenčanje, gdje je svadba i kada… Tek onda pročitam sve. Uglavnom standardni uljepšani i okićeni pozivi mi se svi doimaju isto. Prilično je nevažno da li je to malo ovako ili onako.. meni osobno je svejedno da li piše – dragi gosti ili – uvaženi gosti… kako su nazvali svoj veliki dan ili koju su pjesmicu (od klasičnih nekoliko) ukomponirali u svoju pozivnicu.

Što se tiče teksta meni se kod čitanja pozivnica nekako nameće pravilo da ako nisi baš nešto originalan onda se uklopi u klasiku i nemoj previše izmišljati jer nema razlike između svih tih tekstova koliko god se mladencima baš taj njihov tekst činio drugačiji.

Ako imate neku fora ideju, onda je pokažite. Poveremeno me iznande neke domišljate pozivnice. Ali ako ćemo iskreno to su uvijek neke drugačije, neke s ilustracijama, neke posbne, one klasične s nekim romantičnim tekstom su meni sve iste.

I da, najvažnija stvar, pozivnica ne bi trebala imati gramatičkih grešaka. Ništa neće pokvariti dojam ka gramatička greška. Mislim da to niti ne treba spominjati jer je to očito svima savršeno jasno jer ni ne sjećam se da sam vidjela neku s takvim pogreškama.