Kako izabrati kumu za vjenčanje?!

Kako izabrati kumu za vjenčanje?!

Jedan od najvažnijih dana u životu sigurno želite podijeliti s nekim dragim i vama posebnim.

Obično su kumovi najbolji prijatelji od mladenaca. Netko tko vas poznaje jako dobro i tko će biti sretan što vam može pomoći kako oko organizacije tako i na sam dan vjenčanja. Najčešće su to prijatelji još iz djetinjstva, netko tko je već dugo uz vas i očekujete da će i dalje biti.

Pogledajte oko sebe i razmislite za koga bi mogli reći da vam je poput sestre. Kuma bi trebala biti netko na koga se uvijek možete osloniti i na koga možete računati u svakom trenutku. Njoj možete reći sve.

Kuma može biti i netko od rođaka. Ukoliko niste tako bliski ni sa kim izvan obitelji kuma vam može biti i sestra. Na kraju krajeva i sestra vam je prijateljica. Čak i kada imate dosta prijatelja ako ste bliski sa sestrom sestra može biti kuma na vjenčanju kako ne biste morali za kumu birati između dvije prijateljice ili njih nekoliko. Ili ukoliko imate različita društva iz osnovne, srednje škole, fakulteta, te kako ne biste morali birati i praviti razliku.

Vjenčanje i organiziranje vjenčanja je velika stvar, ponekad će vam kuma reći nešto što vam ne odgovara, neće biti raspoložena za vaše ideje oko organizacije vjenčanja ili joj se neće svidjeti, a ponekad vi nećete razumjeti njene reakcije, stoga bi bilo dobro birati za kumu prijateljicu s kojom možete proći nesuglasice, bez da utječu na vaš odnos. Iz tog razloga su i dobar izbor osobe koje dugo poznajete a u tu kategoriju se ubrajaju i sestra ili rođaci.

U svakom slučaju trebate dobro razmisliti i biti sigurni da osoba koju izaberete za kumu je netko tko je uvijek na vašoj strani i u dobrim i u lošim vremenima.

Kod izbora kume vjerujte svojim  instinktima.

Ako se ne možete odlučiti između dvije prijateljice razmislite koju znate duže i kojoj više vjerujete. To je ono osnovo.

Budite sigurni da će osoba koja stoji pored vas na vjenčanju smiješiti se od srca.

Ako je vaše vjenčanje crkveno, vaša kuma ne mora biti katolik. Da bi vam netko bio kuma na vjenčanju ne trebate donositi nikakve potvrde o krštenju, krizmi ili pričesti, dovoljno je preslika osobne iskaznice.

Kao pitati prijateljicu da bude kuma na vjenčanju?

Ponekad se to podrazumijeva, dođe spontano, a ponekad želite tome pridati dodatnu važnost. Čak i kada već znate tko će biti kuma na vjenčanju i ona to zna, možete tražiti načine da to napravite originalnijim i posebnim.

Donosimo ideje kako pitat prijateljicu da bude kuma na vjenčanju te ideje za poklone za prijateljicu koju ćete pitati da bude vjenčana kuma:

  • Poklonite joj olovku, posebnu, zanimljivu, elegantnu, izbor ovisi o vama i osobnosti kume… olovka je nešto što je potrebno da ona kao svjedok potpiše na vjenčanju, te može biti originalan i zanimljiv poklon i način na koji možete pitati prijateljicu da bude kuma na vjenčanju.
  • Poklonite šampanjac da unaprijed nazdravite kao što ćete na vjenčanju.
  • Poklonite joj nešto s natpisom „Ne mogu reći DA bez tebe”, to može biti razglednica, slika, rokovnik, neka uokvirena priča…
  • Poklon paket sa vinom i šalicom „Hoćeš li biti moja kuma?”
  • Bilo što s natpisom „Budi mi kuma” „Želiš li biti moja kuma” „Bila bi mi čast da mi budeš kuma” ili samo „Kuma”.
  • Mali foto album sa vašim zajedničkim slikama i na kraju pitanje „Kuma?”
  • Poklon paket svijetlih kolača, ovisno o boji vjenčanja, ako je već znate s natpisom Kuma

Vjenčana kuma

Razmislite o tome što očekujete od vjenčane kume i da li imate slična očekivanja s osobom koju želite izabrati. To se odnosi na pripremu vjenčanja, sami dan vjenčanja, ali i poslije.

Nemojte očekivati da će se netko potpuno prilagoditi i promijeniti zato što vam je kuma. Možda ste odlične prijateljice, ali da li imate slične poglede na ceremonije, kao i odnose poslije. Nemojte pretpostaviti da će se netko promijeniti i da će mu biti bitno sve što je vama bitno. Ako izaberete osobu koja nije sklona formalnostima, nemojte očekivati da sudjeluje u organiziranju formalnosti. Možda će pomoći, odlično, ali ne trebate se čuditi ako neće. Ona će biti za vas onako kako ste naviknuli i kakva je osoba i to treba cijeniti.

Koliko očekujete od kume da surađuje i pomaže prije vjenčanja? Ako želite da netko bude stalno uz vas, uzmite to u obzir.

Ako birate za vjenčanu kumu osobu koja ne pamti rođendane i datume, nemojte se osjećati neobično ako zaboravi vaš datum vjenčanja. Ako su vam takve stvari bitne, birajte osobu kojoj su također bitne. Kada vam je netko kuma na vjenčanju tada bi to trebalo učvrstiti vaše odnose, a ne bi trebalo poslije biti izvor nesuglasica i pogrešnih očekivanja.

Vezano:

Stvarne mladenke kažu:

To sigurno nije lagan zadatak i mislim da je to pomalo triki pitanje. Treba ići na sigurno i izabrati osobu koju dobro poznajete i s kojom ste bliski. To može biti osoba koju poznajemo cijeli život, ali i osoba koju znamo par godina i s kojom smo se u zadnje vrijeme jako povezali.

___

Neke mladenke i prije zaruka već znaju tko će im biti kuma, dok je nekima teže odlučiti pogotovo ako se nalaze u većem društvu u kojem se svi zajedno druže i ne želi izdvojiti samo jednu prijateljicu od toga. Također, u nekim mjestima je običaj da mladenka pita kumu, dok je u drugim mjestima običaj da se kume same nude za kumstvo. Nekome je neugodno odbiti, dok je nekome običaj s kim god su dobre pitati tako da treba pronaći zlatnu sredinu. Mislim da je najvažnije izabrati osobu na koju možete računati i za koju znate da će biti uz vas bez obzira na sve. Netko tko vam stvara pozitivan dojam i uveseljava vas, a ne tko vas stalno kritizira i imate osjećaj da se stalno morate opravdavati.
Ja sam odabrala kumu prema tome tko je najviše bio uz mene u zadnjem periodu. Znala sam da me ona najbolje razumije, da će biti uz mene, savjetovati me ako zapnem a poduprijeti kada god je to potrebno jer njoj sam važnija ja nego što će netko drugi reći i komentirati i smatram da nisam pogriješila. Nisam očekivala puno jer su mi besmislene one ideje kako kuma mora napraviti 101 stvar, bilo mi je bitno samo da bude uz mene i kad me drugi izbace iz takta, ali me ona ugodno iznenadila sa svojim ponašanjem i svime što je napravila za mene.
Također, bila sam vjenčana kuma dobroj prijateljici i stvarno sam to vrijeme posvetila njoj, ona je imala svoje ideje oko organizacije a ja sam se trudila biti joj na raspolaganju i pomoći oko čega god je pomoć trebala, stvarno mi ništa nije bilo teško napraviti da bi se ona te dane osjećala sretno i zadovoljno. I još uvijek se jako dobro slažemo, iako sam čula puno komentara da su rijetke kume koje poslije vjenčanja ostanu dobre, upravo zbog nerealnih očekivanja, ali u mom slučaju to nije bilo tako.


Komentari

Odgovori

*