Kako izabrati kumu za vjenčanje?!

Kako izabrati kumu za vjenčanje?!

Jedan od najvažnijih dana u životu sigurno želite podijeliti s nekim dragim i vama posebnim.

Obično su kumovi najbolji prijatelji od mladenaca. Netko tko vas poznaje jako dobro i tko će biti sretan što vam može pomoći kako oko organizacije tako i na sam dan vjenčanja. Najčešće su to prijatelji još iz djetinjstva, netko tko je već dugo uz vas i očekujete da će i dalje biti.

Pogledajte oko sebe i razmislite za koga bi mogli reći da vam je poput sestre. Kuma bi trebala biti netko na koga se uvijek možete osloniti i na koga možete računati u svakom trenutku. Njoj možete reći sve.

Kuma može biti i netko od rođaka. Ukoliko niste tako bliski ni sa kim izvan obitelji kuma vam može biti i sestra. Na kraju krajeva i sestra vam je prijateljica.

U svakom slučaju trebate dobro razmisliti i biti sigurni da osoba koju izaberete za kumu je netko tko je uvijek na vašoj strani i u dobrim i u lošim vremenima.

Kod izbora kume vjerujte svojim  instinktima.

Ako se ne možete odlučiti između dvije prijateljice razmislite koju znate duže i kojoj više vjerujete. To je ono osnovo.

Budite sigurni da će osoba koja stoji pored vas na vjenčanju smiješiti se od srca.

Ako je vaše vjenčanje crkveno, vaša kuma ne mora biti katolik. Da bi vam netko bio kuma na vjenčanju ne trebate donositi nikakve potvrde o krštenju, krizmi ili pričesti, dovoljno je preslika osobne iskaznice.

Stvarne mladenke kažu:

To sigurno nije lagan zadatak i mislim da je to pomalo triki pitanje. Treba ići na sigurno i izabrati osobu koju dobro poznajete i s kojom ste bliski. To može biti osoba koju poznajemo cijeli život, ali i osoba koju znamo par godina i s kojom smo se u zadnje vrijeme jako povezali.

___

Neke mladenke i prije zaruka već znaju tko će im biti kuma, dok je nekima teže odlučiti pogotovo ako se nalaze u većem društvu u kojem se svi zajedno druže i ne želi izdvojiti samo jednu prijateljicu od toga. Također, u nekim mjestima je običaj da mladenka pita kumu, dok je u drugim mjestima običaj da se kume same nude za kumstvo. Nekome je neugodno odbiti, dok je nekome običaj s kim god su dobre pitati tako da treba pronaći zlatnu sredinu. Mislim da je najvažnije izabrati osobu na koju možete računati i za koju znate da će biti uz vas bez obzira na sve. Netko tko vam stvara pozitivan dojam i uveseljava vas, a ne tko vas stalno kritizira i imate osjećaj da se stalno morate opravdavati.
Ja sam odabrala kumu prema tome tko je najviše bio uz mene u zadnjem periodu. Znala sam da me ona najbolje razumije, da će biti uz mene, savjetovati me ako zapnem a poduprijeti kada god je to potrebno jer njoj sam važnija ja nego što će netko drugi reći i komentirati i smatram da nisam pogriješila. Nisam očekivala puno jer su mi besmislene one ideje kako kuma mora napraviti 101 stvar, bilo mi je bitno samo da bude uz mene i kad me drugi izbace iz takta, ali me ona ugodno iznenadila sa svojim ponašanjem i svime što je napravila za mene.
Također, bila sam vjenčana kuma dobroj prijateljici i stvarno sam to vrijeme posvetila njoj, ona je imala svoje ideje oko organizacije a ja sam se trudila biti joj na raspolaganju i pomoći oko čega god je pomoć trebala, stvarno mi ništa nije bilo teško napraviti da bi se ona te dane osjećala sretno i zadovoljno. I još uvijek se jako dobro slažemo, iako sam čula puno komentara da su rijetke kume koje poslije vjenčanja ostanu dobre, upravo zbog nerealnih očekivanja, ali u mom slučaju to nije bilo tako.

Ostavite komentar

*