26. travnja 2024.

Vjenčanja – COVER magazin

Ideje za vjenčanja i pripremu vjenčanja

Koje su dužnosti vjenčane kume?!

Kada vas prijateljica pita da joj budete kuma na vjenčanju razmislite o dužnostima koje preuzimate.

Koje su dužnosti vjenčane kume?!

Kada vas prijateljica pita da joj budete kuma na vjenčanju razmislite o dužnostima koje preuzimate. Pitajte o tipu i veličini vjenčanja, kao i što se od vas očekuje.

Tradicija je da kuma sama sebi plaća haljinu, cipele, šminku i frizuru. Trebala bi prisustvovati svim zabavama prije i povodom vjenčanja. Kuma bi trebala pomoći u planiranju i dekoriranju vjenčanja.

Dužnosti kume na vjenčanju – Prije vjenčanja

Ponudite pomoć. Mnoge mladenke silno žele kontrolirati svaki detalj u procesu planiranja vjenčanja, no kako se proces bude odvijao to će spremnije biti prihvatiti tuđu pomoć. Budite spremni uskočiti kada vas mladenka pozove, sa smiješkom naravno.

Budite pouzdani. Ako kažete da ćete nešto napraviti to i napravite. Nemojte vi dodavati stres ionako stresnim stvarima. Ako nešto ne možete napraviti nemojte obećati da možete, pronađite ili predložite nekog tko to može napraviti.

Dužnosti kume na vjenčanju – Na dan vjenčanja

Bavite se problemima. Ako nešto kasni nazovite i provjerite zašto. Ako nešto treba popraviti – popravite to. Vi ste tu za sve hitne popravke. Nemojte sa sitnicama opterećivati mladenku.
Budite zabavni, potičite druge na ples. Provjeravajte kako je mladenka i treba li joj pomoć u bilo čemu.

Svaka mladenka ima svoj koncept što bi kuma trebala biti i što treba raditi, što se tiče vremena, ali i novca. Provjerite da li ste se dobro sporazumjeli s mladenkom.

Ako vaš budžet ne dozvoljava troškove koje mladenka očekuje od vas, pokušajte razgovarati s njom. Možda možete umjesto novčano sudjelovati u nekim drugim stvarima. O svim nejasnoćama je bolje razgovarati ranije nego kasnije. Ako se od vas očekuje više nego što možete ponuditi, i novčano i vremenski, bolje da to kažete na početku pa neka mladenka odluči da li vas i dalje želi za kumu.

Što kažu stvarne mladenke:

Smatram da su generalno ta pravila oko kumstva zapravo postala jako naporna. Sve češće slušam kako se od kume očekuje da organizira djevojačku, plati buket, plati tortu, naručuje posebne glazbene želje… a sve zapravo potpuno nevažne stvari… Ako neka kuma to želi napraviti neka napravi, ako ne želi nema potrebe da je se na to pokušava natjerati – samo zato jer se to od nje očekuje. Za kumu je najvažnije da je mladenki potpora, ali ne samo tog jednog dana nego i prije vjenčanja, tijekom organizacije kao i poslije u životu. Mislim da je važniji dobar odnos sa kumom generalno nego da joj se nameću kojekakva pravila kako da se ponaša tog dana i da mora stalno razmišljati je li nešto od običaja preskočila i nekoga uvrijedila. Moja kuma je mislila na sve – od djevojačke, do vjenčanja i svega poslije, čak i puno više nego što sam očekivala i što je trebalo, ali i da je manje sudjelovala meni ne bi smetalo i ne bih joj pokušavala nametnuti ništa od toga.

___

Mislim da bi svaka kuma trebala otprilike znati što se od nje očekuje, informirati se i raspitati i kod drugih, a sa svojom mladenkom dogovoriti što zapravo mladenka od nje očekuje. Jednako je važno da mladenka kaže što očekuje od kume, što treba napraviti, kakvi su kod nje običaji i očekivanja, što kuma treba kupiti, što treba platiti. Novac nije najvažniji, ali kuma bi trebala znati što od nje očekuje mladenka i pripremiti se za to.

Međutim, mislim da je jako važno zadržati hladnu glavu jer je vrlo lako moguće da se u procesu priprema mladenka zanese, a samim tim i da na kumu stavi prevelike zahtjeve.

Dok se neke mladenke ustručavaju bilo što tražiti od kume, s druge strane su mladenke koje smatraju da im je kuma na raspolaganju non stop. Kuma može pomoći u izboru vjenčanice, buketa, i biti tu za mladenku kad joj treba savjet ili potpora. Ali kako bi kuma trebala biti na raspolaganju mladenki tako bi i mladenka trebala imati obzira prema kumi.

Međutim, činjenica je da često za kume se biraju osobe s kojima smo bliski i i koje dugo poznajemo, što znači da već imamo izgrađen odnos i da znamo drugu osobu. Tako da kako nisu svi prijateljski odnosi isti, nisu ni svi zahtjevi kumama isti.

Kuma treba doći dobro obučena i vesela na vjenčanje, treba svjedočiti važnom događaju dragih ljudi i vrlo vjerojatno dati poklon (kakav i koliki ovisi o puno stvari, ali neki dar bi trebao biti). Osim toga sve je stvar dogovora. Uskočit će mladenki kad treba, šta treba i pomoći gdje može kao što bi vjerojatno uskočila i napravila dobroj prijateljici i da nije kuma.