28. ožujka 2024.

Vjenčanja – COVER magazin

Ideje za vjenčanja i pripremu vjenčanja

Odabir glazbe za svadbenu svečanost

Odabir glazbe za svadbenu svečanost

Prvi dojmovi gostiju nakon svadbe su najčešće vezani uz glazbu, odnosno uz to jesu li se dobro zabavili i naplesali. Sigurno je svatko od vas svjedočio lošoj zabavi zbog katastrofalne glazbe. Naravno, ne želite da se takvo što dogodi i vama.

Kako biste postigli to da se o vašoj svadbi priča kao o onoj na kojoj je bio urnebesan tulum, krenite u potragu za bendovima ili jeftinijom opcijom za nekim dobrim DJ-em.

Gdje početi? Sigurno se pitate.. a naš odgovor stiže. Sjetite se nekih svadbi na kojima ste se dobro zabavili ili nekih izlazaka gdje su svirali vama dobri bendovi. A ako tražite DJ-a prisjetite se na kojim ste radio postajama slušali najbolju muziku i kontaktirajte ih tim putem ili ako se radi o onima koji rade u disco klubovima, jednostavno ih otiđite pitati kada su na radnom mjestu i tako spojite ugodno s korisnim.

Što se tiče bendova, sjećanje na dobru svirku može biti izvrstan početni korak, a možda već u startu budete sigurni kako želite baš taj i taj bend jer ste provjereno sigurni da njihov repertoar jamči zabavu kakvu želite. Ukoliko niste te sreće i ne odlazite često na svadbe ili zabave sa živom muzikom, toplo preporučujemo pretraživanje interneta koji će vam ponuditi veliki broj stranica samih bendova, ali i razne forumske i slične stranice gdje se o istima pisalo. Niste li ljubitelj virtualnog traženja benda pitajte prijatelje, roditelje, rodbinu, sve one drage ljude u čiji glazbeni ukus vjerujete, a time i u njihovu preporuku.

Kada ste se oboružali brojevima telefona bendova koji ulaze u vaš uži izbor, bacite se na telefoniranje. Odmah vas moramo upozoriti da tu već možete zapeti i da vaš bend iz snova već tada može biti rezerviran za vaš dan. No, ukoliko još uvijek imate opciju promjene datuma, to se zbog dobrog benda isplati, a ako to nije slučaj, zovite dalje dok ne dođete do onih koji su slobodni. I vjerujte da se i od svakog benda koji ima imalo iskustva sa svadbama uz prave upute može dobiti izvrsna zabava.

Evo i nekoliko pitanja koje bi bilo dobro postaviti vašem potencijalnom bendu:

1. Kolika je cijena i uključuje li ona dolazak u pratnju kod mladoženje i mladenke (postoje i bendovi koji samo sviraju pratnju, pa ukoliko je kod vašeg benda isključena pratnja, zamolite ih da vam preporuče nekoga, jer to obično i čine)?
2. Imaju li neko određeno vrijeme kad počinju svirku i kad završavaju?
3. Znaju li svirati neke određene vrste glazbe koju svakako želite slušati na svojoj svadbi? Ukoliko i ne znaju neke određene pjesme upitajte ih jesu li voljni naučiti ih do vašeg dana?
4. Obavezno ih upozorite na pjesme koje nikako ne želite čuti taj dan, bez obzira na to što će npr. vaša draga strina biti uporna da baš to naruči!
5. Upozorite ih i na koji način želite da vode proceduralne stvari koje se tiču rezanja torte, bacanja buketa i podvezice i sl.

Ako birate DJ-a važno je pitati slijedeće:

1. Koju sve vrstu muzike ima u svojoj kolekciji? Specificirajte ujedno izvođače ili pjesme koje su vam najbitnije!
2. Od kad do kad svira i kolika je cijena?
3. I DJ-u trebate reći koje pjesme nikako ne smije puštati i ukoliko vodi svadbu, također kao i kod benda upozorite na koji način želite da to bude izvedeno!
4. Pitajte ga/ju i kakvu opremu koristi i iako nemate pojma o tome, bar će vidjeti da vas ne može muljati, a ono što vam kaže provjerite kod prijatelja koji se razumiju u tehniku koliko je dobro takva oprema.
5. Pitajte i za preporuke ili neka vam pokaže neku od svadbi koje je već radio/la.Kada je i taj dio gotov, otiđite na prvu slijedeću svadbu koju bendovi ili DJ-i iz vašeg užeg izbora sviraju. Tako ćete najlakše odlučiti koji je baš onaj pravi za vašu zabavu.

Odluku nemojte odugovlačiti jer se nemalo puta dogodilo da parovi ostanu bez muzike koju su htjeli zbog odgađanja odluke.

Sve ovo gore navedeno može se srediti u samo tjedan dana, tako da vas nitko neće čekati mjesec ili čak mjesece, jer njima je to posao od kojeg žive, ne zaboravite to. Kod dogovora svi bendovi i DJ će vas tražiti kaparu kojom se osiguravaju i oni, ali i vi, da je ta večer rezervirana samo za vas. To je novac koji pri otkazivanju s vaše strane nećete dobiti natrag, ali u suprotnom vam oni moraju vratiti vaš novac i po mogućnosti predložiti neke druge bendove.

Što se samih cijena tiče trenutno bendovi koštaju od otprilike 1000 do 2000 Eura, a ukoliko odvojeno plaćate pratnju ona obično košta oko 200 do 400 Eura. DJ-i su ipak nešto jeftiniji i cijene za cjelovečernju svirku se kreću od 300 do 500 Eura. Naravno, sigurno postoje i neke jeftinije ili pak skuplje opcije, ovisno o kvaliteti samih muzičara.

Ono što bi još bilo korisno dogovoriti je naručivanje pjesama. Najbolje je platiti i 100 Eura više samo da ljudi na svadbi ne ostave cijelo bogatstvo zato što žele slušati neke pjesme. Dogovorite tko i na koji način može naručivati, a za goste koji budu nezadovoljni jer je njihova pjesma na popisu nepoželjnih, recite bendu da ih uputi na vas.

Kad smo već kod zabrana, za kraj još jednom upozorenje, obavezno napravite popis pjesama koje nikako ne želite čuti, onih koje moraju svirati i nekoliko puta tijekom večeri, te pjesme za proceduralne stvari (prvi ples, podvezica, buket, torta…) i dajte ga svom bendu na posljednjem sastanku prije svadbe, koji zakažite otprilike tjedan dana prije dana D. Za svaku sigurnost pripremite isti popis i za dan svadbe i zadužite nekoga za im ga uruči uz napomenu «… ukoliko ste zaboravili, samo podsjetnik na poželjne i nepoželjne pjesme…

Stvarne mladenke kažu:

Mislim da je ovo jedno od ključnih pitanja za dobru svadbu. Ponekad je teško definirati što vole vaši gosti, što većina gostiju voli, što mladenci vole, na što se gosti mogu zabavljati, plesati, a opet da se uklapa u vaš stil.
Kombiniranje različitih stilova može biti super stvar, ali opet i u tome treba imati granicu.
Također, jedna od stvari koja se često pojavi je da li gosti mogu na vjenčanju birati muziku. Ponekad je super stvar kada se gosti sjete nekih zanimljivih pjesama i kada bend podigne atmosferu upravo takvim pjesmama. Međutim, ponekad neki gosti takvim naručivanjem mogu svoj stil početi nametati ostalim gostima. Mislim da je bitno da se mladenci unaprijed s bendom dogovore da li žele da gosti mogu naručivati pjesme ili ne.

Također, iako znate što bend svira, možda nije loša ideja da se ipak malo prođe popis pjesama kako biste vidjeli što taj popis uključuje.