19. travnja 2024.

Vjenčanja – COVER magazin

Ideje za vjenčanja i pripremu vjenčanja

Odluka o vjenčanju

Možda ste na početku govorili „Samo prijatelji“ ali ste znali da je to već počelo puštati korijenje u vašem srcu. Često biste se uhvatili kako gledate u njega, pitate se što on misli o nečemu što ste rekli…

vjencanje-odluka-2

Možda ste na početku govorili „Samo prijatelji“ ali ste znali da je to već počelo puštati korijenje u vašem srcu. Često biste se uhvatili kako gledate u njega, pitate se što on misli o nečemu što ste rekli…

Razgovor je postajao sve produbljeniji i doticao se stvari o kojima nikad ni s kim ranije niste razgovarala.

Naučili ste dijeliti s njim svoje snove, a on vam je postao sigurna luka. Vi ste postali svjesni koliko vam veza s njim znači.

Prosidba

Jednog dan zaprosio vas je. Možda je to bilo u famoznom restoranu, ispisano na billboardu ili potpuno skroman i neočekivani trenutak, možda ste i o vjenčanju razgovarali tek u općenitim terminima, a možda ste i vi ti koji su uputili pitanje kada ćete se vjenčati.

Kod većine brakova danas radi se o izabranom partneru. Sama pomisao na njega izvlači vam osmjeh na usne. Koliko uzbuđenja donosi to što netko želi s vama provesti ostatak života. Vi također birate provesti svoju budućnost s tim čovjekom. Takva odluka, takva ljubav, dar je od Boga i morate je cijeniti. Ako ste donijeli odluku o vjenčanju, odlučite kako ćete dati sve od sebe da usrećite čovjeka pokraj sebe i da ćete njemu posvetiti ostatak svog života.

Budite sigurni da želite s njim provesti ostatak života

Odluke poput stupanja u brak ne bi se trebale donositi ishitreno. Birate jednom zauvijek. Kako bi to zaista bilo zauvijek još jednom prođite kroz ova pitanja:

– Kako vam dragi izražava ljubav, prihvaćanje i daje li vam do znanja da je sretan što ste pokraj njega. Dajete li vi jasno njemu do znanja da ga volite i da ste izabrali baš njega. Tekst 5 jezika ljubavi sigurno će vam pomoći da vašu komunikaciju još poboljšate.

– U tradicionalnoj verziji koristi se faza da ćete njega staviti ispred svih drugih ljudi. Mislite li da je to težak ili jednostavan koncept? Što to znači za vas?

Mijenja li vjenčanje vaš pogled na život

Znate da vam se vjenčanje približava. Do koje razine to mijenja vaše ciljeve, planove i životnu perspektivu?

Nemojte se previše zanijeti u planiranje vjenčanja i zaboraviti njegov smisao. Poštujte i mladoženjine želje.

Čemu se najviše radujete? To nikako ne smije biti „da će napokon se biti iza nas“.

Stvarne mladenke kažu:

Teško je reći kada je netko spreman za vjenčanje i život s drugom osobom. Mislim da tu baš nema nekog pravila nego da je stvar osobnosti svakog pojedinca.
Neke osobe su spremne za brak s 20 godina dok druge neće biti ni s 40. Ali čak i ako ne idemo u krajnost, mislim da tu nema boljih i lošijih godina. Ako pogledam oko sebe, ne vidim nikakvu razliku u kvaliteti ili nekvaliteti brakova osoba koje su se udale s 20, 25, 30 ili 35 godina. Jednostavno mi se čini da je sve stvar od osobe do osobe, što netko želi od života, što želi napraviti prije braka ili koliko se želi ostvariti s brakom.

Ista stvar mi se čini i da je s pitanjem koliko se osobe trebaju dobro poznavati prije braka. Mislim da je za uspjeh braka važnije koliko osobe žele da brak opstane nego koliko poznaju drugu osobu. Ako se vole i spremni su na kompromise, i nakon par mjeseci mogu biti spremni za brak, dok će se drugi poznavati 10 godina, neće biti spremni za brak jer možda čak i ne poznaju osobu dovoljno dobro jer nisu nikad s njom imali pravi problem i vidjeli sve strane neke osobe. Ali čak i kad jesu, mnogima je jasno da i jedna i druga strana ima i mane i dobre strane. Kako ćemo se nositi s njenim manama ne ovisi o tome koliko je već dugo poznajemo nego i koliko su to nama važne mane.
Svakako je bolje da osobe prije braka se upoznaju, shvate bitne stvari o drugoj osobi, provedu skupa neko vrijeme, jer možemo mi s nekim pričati koliko želimo ali dok se neke stvari ne dese ne možemo vidjeti kako netko na njih reagira i kakva je osoba.