19. travnja 2024.

Vjenčanja – COVER magazin

Ideje za vjenčanja i pripremu vjenčanja

Narodna vjerovanja i običaji na vjenčanjima

Nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno i nešto plavo je...

Narodna vjerovanja i običaji na vjenčanjima

Nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno i nešto plavo je tradicija koja u mnogim krajevima vrijedi već godinama. Prema ovoj tradiciji mladenka bi na sam dan vjenčanja sve to trebala ukomponirati u svoj stil.

Narodna vjerovanja i običaji na vjenčanjima – nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno i nešto plavo

Nešto staro predstavlja buduću bliskost para i njihovih prijatelja. Nešto novo je za sretnu budućnost bračnog para. Nešto posuđeno je za veze s obitelji, a nešto plavo je za vjernost para.

Narodna vjerovanja i običaji na vjenčanjima – boja vjenčanice

Mladenka u bijeloj vjenčanici je također jako stara tradicija koja datira iz 16. stoljeća. Bijela boja je bila simbol zdravih i bogatih djevojaka iz imućnih obitelji za razliku od ostalih čije su haljine bile sivo srebrene boje. U novije vrijeme bijela boja na mladenkama vezala se uz pojam nevinosti.

Ako se udate u sivkastoj haljini, otići ćete daleko od svog doma. Ako se udate u crnoj haljini, poželjet ćete da se niste vjenčali. Ako se udate u zelenoj, stići će vas sramota. Udajte se u plavoj i uvijek ćete imati iskren odnos. Udajte se u žutoj i osramotit će vas partner. Udajte se u ružičastoj i živjet ćete sputano cijeli život.

Narodna vjerovanja i običaji na vjenčanjima – mlada u vjenčanici i mladoženja

Da li mladoženja smije vidjeti vjenčanicu? I dok se danas populariziralo da ne smije, ne tako davno u nekim krajevima je bio običaj da mladoženja kupuje vjenčanicu.

Sreća i vjenčanica – mladoženja ne bi trebao vidjeti mladenku u vjenčanici sve do vjenčanja inače se smatra da to donosi nesreću. Također, mladenka ne bi sve do vjenčanja odnosno završnih priprema pred polazak trebala imati kompletnu opremu za vjenčanje na sebi. I to donosi nesreću.

Narodna vjerovanja i običaji na vjenčanjima – bivši

Bivše ljubavi od para trebale bi obući majicu taj dan naopako da se zaštite od nesreće i samoće.

Narodna vjerovanja i običaji na vjenčanjima – kiša na dan vjenčanja

Ako na dan vjenčanja kiša pada prijepodne mlada će zarađivati više, a ako popodne mladoženja.

Kod nekih kiša na dan vjenčanja simbolizira plodnost, dok se kod nekih kaže mokra mladenka = sretna mladenka.

Kiša na svadbi se često spominje, možda iz razloga jer utječe na cijeli dan, te je se mladenke pribojavaju, što je možda i jedan od razloga ovakvih izreka koje pokušavaju okrenuti kišu u mladenkin korist. No, kiša na dan vjenčanja uglavnom se spominje kao dobar znak.

Narodna vjerovanja i običaji na vjenčanjima

Dobro je ako na dan vjenčanja vidite dugu, ako je sunčano ili vidite crnu mačku. Loš znak je ako vidite svinju, guštera ili divljeg zeca.

Prvi dar koji otvorite trebao bi biti prva stvar koju koristite u svome bračnom životu.

Postoji vjerovanje da će treća osoba koja čestita mladencima uskoro dobiti dijete. Za djeverušu ili kumu ne bi trebalo birati crvenokosu djevojku jer će druga žena  preoteti mladoženju.

Ako vjenčano prstenje ispadne iz ruke za vrijeme ceremonije to je loš znak.

Mladenka bi u novi dom trebala ući kroz glavna vrata, a ne kroz garažu ili balkonska vrata. Prenošenjem preko praga mladoženja pokazuje svoju zaštitu i da će braniti mladenku od svih napada. Ako mladoženja padne pri unosu mladenke, to je također loš znak.

Djevojka koja uhvati buket koji mladenka baca okrenuta leđima će se prva udati.

Krug vjenčanog prstenja simbolizira vječnost, a tradicionalno su se nosile burme bez ukrasa i rezbarenja koje su simbolizirale vječnost i savršenstvo bez mana. Vjenčani prsten nosi se na prstenjaku lijeve ruke jer se smatra da je taj prst izravno povezan sa srcem.

Goste se može darivati bombonima koji bi ih trebali podsjetiti kako je život sladak.

Postoje brojni običaji na vjenčanjima koji se vežu uz određene krajeve te im se i značenje različito interpretira u različitim krajevima.

Ako vi znate za još neki običaj ili narodno vjerovanje napišite ispod u komentaru.

Stvarne mladenke kažu:

Nisam od osoba koja misli da su te stvari zaista važne, ali bi ih rado uklopila u vjenčanje čisto iz zabave i da se upotpuni sve. Ne zato da nešto ne krene krivo, nego da sve bude zanimljivije i sadržajnije. Zašto ne bi mladenka imala nešto plavo, to je meni baš simpatičan detalj. Isto tako, npr.nešto staro, idealan način da se sjetite neke drage stare stvari i da je iskoristite.
Isto tako nešto posuđeno, zašto bi sve trebalo biti novo, a ako će se nešto posuđeno i uklopiti i upotpuniti tu priču vjenčanja, još bolje.

***

Iako ne volim starinske običaje, na svom vjenčanju sam se pokušala svega što sam se sjetila pridržavati. Vjenčanje je jedanput i bolje spriječiti nego liječiti.