Ceremonije vjenčanja različitih kultura: Kinesko vjenčanje

Ceremonije vjenčanja različitih kultura: Kinesko vjenčanje

Tradicionalno kinesko vjenčanje započinje prosidbom oko koje se moraju složiti obje obitelji, koje određuju datum zaruka. Na taj se dan obitelji sastaju kako bi razmijenile poklone i odredile datum vjenčanja. Ipak, datum se ne smije odrediti bez prethodnog konzultiranja s vidovnjakom, jer se to smatra zlom srećom.

Nekoliko dana prije vjenčanja obitelj i prijatelji mladoženje pripremaju bračni krevet. Svi ga zajedno opremaju posebnom posteljinom i različitim simbolima. Crvena se boja koristi jer predstavlja sreću i veselje, a na krevetu se nalazi i voće kao simbol plodnosti.

U to vrijeme mlada se nalazi izolirana u roditeljskoj kući. Kod nje se okupljaju njeni bliski prijatelji i rođaci koji oplakuju njeno napuštanje obitelji. Na dan vjenčanja mlada mora proći kroz poseban ritual uređivanja kose, što najčešće radi jedna od bliskih joj rođakinja.

Mlada je obučena u crvenu haljinu, crvene cipele i crveni veo. Mladoženja je također obučen u crveno. Na dan vjenčanja mladoženja mora doći do mladenke i cjenkati se za nju. Kad ju napokon ”kupi” ona izlazi iz kuće noseći crveni kišobran kojim od sebe tjera zle duhove.

Samo vjenčanje ne traje dugo. Mladenci se tri puta naklone ili kleknu – nebu, zemlji, te svojim precima i roditeljima. Nakon naklona jednog drugome, ceremonija vjenčanja je gotova.

 

 

 


Komentari

Odgovori

*