28. ožujka 2024.

Vjenčanja – COVER magazin

Ideje za vjenčanja i pripremu vjenčanja

Ceremonije vjenčanja različitih kultura: Tradicionalno egipatsko vjenčanje

Egipćanke u bračni život najčešće ulaze u dobi između 12 – 15 godina. Kad muškarac traži ženu, njegova majka ili druga bliska starija rođakinja pomažu mu u potrazi. Mladu najčešće traže preko posrednika koji se bavi time da spaja mlade ljude koji si međusobno odgovaraju.

Ceremonije vjenčanja različitih kultura: Tradicionalno egipatsko vjenčanje

Tradicionalno egipćanke u bračni život najčešće ulaze u dobi između 12 – 15 godina. Kad muškarac traži ženu, njegova majka ili druga bliska starija rođakinja pomažu mu u potrazi. Mladu najčešće traže preko posrednika koji se bavi time da spaja mlade ljude koji si međusobno odgovaraju.

Brak se sklapa uz odobravanje roditelja obje strane. Nakon pristanka obitelji, počinju pregovori i pripreme za vjenčanje. Na dan vjenčanja običaj je da mladoženja po mladu odlazi sa svojim prijateljima i kupuje ju od oca za cijenu koju su ranije dogovorili.

Za vrijeme ceremonije vjenčanja, mladenci sjede na podu jedan nasuprot drugog, uperenih palčeva desne ruke jedan prema drugome. Ruke im se prekriju rupčićem i čita se molitva. Nakon što mladoženja izjavi da prihvaća mladu te da će brinuti o njoj i njenim potrebama i štititi ju, oni su službeno vjenčani.

Nekoliko dana nakon ceremonije vjenčanja, mlada dolazi u mladoženjinu kuću, a rođaci i prijatelji dolaze u njihov dom i čestitaju im. Ipak, ovakvo je tradicionalno vjenčanje sve rjeđe u Egiptu. Tradicija se lagano gubi, a vjenčanje se stilom približava zapadnom stilu.

Vjenčanice egipatske dizajnerice Mireille Dagher: