29. ožujka 2024.

Vjenčanja – COVER magazin

Ideje za vjenčanja i pripremu vjenčanja

Smirite tenzije između članova obitelji

Tenzije između članova obitelji mogu utjecati na vaš dan.

Smirite tenzije između članova obitelji

Tenzije između članova obitelji mogu utjecati na vaš dan. No, ako pristupite na pravi i pozitivan način možete smanjiti ako ne i eliminirati obiteljske nesuglasice.

Ukoliko ste se s nekim dogovorili što će vam pokloniti za vjenčanje, ili ste već dobili poklon, nemojte o tome pričati onima koji bi se mogli natjecati s njima. Izazvat ćete nepotrebne tenzije i prepucavanja oko poklona.

Ukoliko postoji neka neobična situacija ili neki neriješeni problem razgovarajte s tim članovima obitelji ranije. Objasnite ima da vaše vjenčanje nije ni mjesto ni vrijeme gdje bi trebali vaditi stare obiteljske probleme. Razgovarajte s njima s velikim poštivanjem, neka vide da ih cijenite i da imate dovoljno povjerenja u njih jer ih možete pitati takve stvari.

Podijelite dužnosti članovima obitelji. Neka se svi osjećaju uključenima.

Kod razmještaja gostiju pokušajte one koji imaju neriješenih problema ili ne razgovaraju ne smjestiti u blizini. Ukoliko nemate raspored gostiju zadužite nekog od članova obitelji koji će pomagati gostima da se smjeste i pri tome posebno voditi računa o smještaju određenih članova. Ni u kom slučaju nemojte vjenčanje koristiti kao mjesto za mirenje i forsirati ih za isti stol.

Stvarne mladenke komentiraju:

Čula sam zaista puno priča oko problema prilikom organizacije vjenčanja i tenzija u obitelji. Od toga da neki članovi obitelji ne razgovaraju pa stvaraju problem u tom smislu, do toga da se neki žele u sve petljati i sve određivati.
Što se tiče prve teme, to mi nikako nije jasno, jer ne mogu shvatiti da netko ne može staviti svoje ideje, svoje odnose s drugima u drugi plan, i staviti želje mladenaca u prvi plan bar taj jedan dan. I ako to netko ne želi, ne znam šta bih rekla. Može se samo pokušati i mirno razgovarati s njima, objasniti situaciju i zamoliti da ne prave probleme, da se suzdrže i da toleriraju osobu koji inače ne mogu podnijeti, taj jedan dan.

Što se tiče miješanja u organizaciju, mislim da u startu mladenci trebaju dogovoriti s obitelji, posebno s roditeljima, da li je to obiteljska svadba ili samo od mladenaca. Da li roditelji mogu pozvati svoje prijatelje, da li mogu odlučivati, ili će sve goste zvati samo mladenci i da će mladenci izabrati sve po svojoj želji.
Naravno da će i u prvom slučaju mladenci imati glavnu riječ, ali ako su svi uključeni onda trebate očekivati od sviju prijedloge, razmisliti o tim prijedlozima i donijeti odluku. Uzmite u obzir i koliko je to važno vama a koliko roditeljima, negdje ćete napraviti ustupak, negdje ćete donijeti svoju odluku.
Ako pak ne želite da se drugi miješaju, odmah im to u startu recite. Ali nemojte onda pitati gdje da naručimo kolače, a ljutiti se kada predlože gdje da naručite buket.
Imajte na umu da se i roditelji prezentiraju kroz vašu svadbu, da oni ipak imaju više iskustva te neće svi gosti biti mladi ljudi poput mladenaca. A želite i da se ostali gosti osjećaju ugodno? Naravno. Pokušajte razmisliti o svim prijedlozima, čak i onima koji vam se na prvu čine glupima. Ali nemojte ni dozvoliti da napravite svadbu koja vam se ne sviđa jer su vas drugi nagovorili na to.