29. ožujka 2024.

Vjenčanja – COVER magazin

Ideje za vjenčanja i pripremu vjenčanja

Kakve cipele izabrati za vjenčanje?

Cipele za vjenčanje trebaju biti ukomponirane u cjelokupan look mladenke.

Kakve cipele izabrati za vjenčanje?

Cipele za vjenčanje trebaju biti ukomponirane u cjelokupan look mladenke. One su dekorativan element, ali prije svega i nešto u čemu mladenka mora provesti cijeli dan.

Cipele za vjenčanje

Loš izbor cipela može pokvariti dojam, ali ako su neudobne sigurno će pokvariti mladenkinu udobnost.

Najbolje cipele za vjenčanje će biti cipele koje odgovaraju uz vjenčanicu, udobne su i odgovaraju vam, odnosno vašem stilu. O udobnosti cipela može se razgovarati, no, one bi trebale biti udobno bar toliko da se u njima možete normalno kretati i da ne predstavljaju opterećenje.

Cipele bi trebale bojom, ali i oblikom odgovarati uz stil vjenčanice. Cipele bi definitivno morale biti u istoj nijansi kao vjenčanica ukoliko se ne radi o običnoj bijeloj boji. Ukoliko ne možete pronaći identičnu nijansu neka cipele budu nijansu tamnije od vjenčanice.

Ovisno o vremenu možete ići od cipela prema sandalama, ali nikako prema čizmama.

Izbor pete za cipele za vjenčanja

Što se tiče visine peta, morate paziti na udobnost. Više pete su seksi, ali samo ako u njima možete hodati. Nemojte pretpostaviti da ćete u cipelama koje kupujete naučiti hodati, morate znati već sada.

Cipele na visoku potpeticu popularne štikle su klasičan i čest izbor za vjenčanja. No izbor potpetice prilagodite svojim navikama, kao i stilu haljine.

Kod dužih haljina izbor potpetice na cipelama za vjenčanje može biti nešto manje bitan budući da se ne vide cipele, dok će kod kraćih vjenčanica cipela biti također u prvom dojmu.

Ako iste sigurni možete li cijelu noć provesti u visokoj štikli, umjesto srednje pete razmislite o opciji da nakon prvog plesa promijenite cipele. Do tada ćete odraditi većinu protokola, ostavili ste dojam, te nakon toga možete obuti neke udobnije cipele ili tenisice.

Salonke za vjenčanje

Klasične cipele – salonke za vjenčanje – uvijek su dobar izbor za svečane prigode pa tako i za vjenčanja. Pogotovo ako imaju neke dodatke i sjaj koji će naglasiti na eleganciju. Salonke za vjenčanje su čest izbor iz dobrog razloga, elegantne su, svečane već po samom obliku, a kada su u bijeloj boji, sa sjajem ili ukrasima, elegancija je uglavnom zagarantirana. Oblik salonki za vjenčanje treba prilagoditi modnim trendovima.

Cipele s čipkom mogu se činiti kao vrlo dobra ideja, ali one mogu biti i pogreška. Ukoliko želite ovakve cipele morate se potruditi i pronaći one koje stvarno dogovaraju uz vašu haljinu.

Satenske cipele su elegantne i u većini slučajeva dobar izbor.

Sandale za vjenčanje

Sandale su čest izbor, te uz salonke jedan od najčešćih izbora za vjenčanja. Posebno su popularne za ljetna vjenčanja. I kod izbora sandala vrijede ista pravila kao i kod cipela. Boju odnosno nijansu sandala za vjenčanja treba uskladiti sa nijansom vjenčanice. Dobar izbor su bijele, srebrne, zlatne, sandale s ukrasima…

Bijele cipele za vjenčanje

Bijele cipele kako salonke tako i sandale za vjenčanja su jedan od najčešćih izbora. Iako je ponekad bilo bijele cipele teško pronaći, te su bile dostupne samo u salonima za vjenčanja, već nekoliko sezona bijele odnosno u nekim sličnim nijansama su dostupne i na drugim mjestima. Bijele cipele za vjenčanje su klasičan i standardan izbor, one se dobro uklapaju u cijeli look i s njima je teško pogriješiti. Ono na što treba obratiti pažnju je da se cipele biraju prema boji vjenčanice, odnosno da budu istog tonaliteta, a nikako iz suprotnog spektra boja.

Cipele za svadbu – srebrne ili zlatne

I u ovom slučaju može se raditi o salonkama, sandalama ali i nekom drugom modelu cipela, no, za njih je specifično da se ističi bojom, ukrasima, te da boja preuzima glavnu ulogu. Sjajne, s perlama, šljokicama, satenizirane, srebrne i zlatne nijanse cipela su popularan izbor za vjenčanja. U ovom slučaju je posebno bitno voditi računa o tome da boja cipela slaže sa bojom vjenčanice.

Moderne cipele za vjenčanje

Ispod donosimo pregled modernih cipela, salonki i sandala za vjenčanja popularnih svjetskih dizajnera kako bi dobili dojam što je moderno ove sezone:

Stvarne mladenke kažu:

Mislim da cipele odražavaju mladenkin stil i da svaka mladenka treba odabrati cipele u kojima se ona osjeća najbolje. Puno ljepše mi je vidjeti mladenku u ravnim cipelama nego onu koja obuče visoke pete u kojima se ne osjeća ugodno i ne zna hodati u njima.
Sviđa mi se kada su cipele moderne a lijepo mi je vidjeti i cipele/sandale živahnih boja ili srebrno/zlatne. Nemam posebnih preferencija da li su to sandale, poluotvorene cipele, salonke ili čak moderna verzija svadbenih tenisica.
Također smatram da svaka mladenka treba imati rezervne cipele koje će moći obući nešto kasnije u noći. Svake cipele, koliko god one bile udobne nakon toliko provedenih sati na nogama znaju žuljati i zato je dobro promijeniti cipelu kako ne bi pokvarile mladenkino raspoloženje i kako bi ona mogla cijelu noć provesti na nogama. Ja sam nosila 2 rezervne cipele, jedne na petu ukoliko se dogodi nezgoda sa svadbenima i druge ravne omiljene sandale u kojima sam uvijek mogla puno hodati a da me ne bi žuljale.

___

O tipu vjenčanice ovisi izbor ali i važnost izbora cipela.
Genralno moj je dojam da već neko vrijeme mladenke biraju radije cipele u boji, bež cipele, sa šljokicama, sjajne i metalik, a da sve češće zaobilaze bijelu boju. Iako se s bijelima niakd ne može pogriješiti i bijele cipele su nekako po svojoj definiciji svadbene cipele.
Ukoliko se radi o dugoj haljini, posebo slojevitoj, cipele će se malo vidjeti i nisu ključne za dojam.
U slučajevima uskih, a posebno kraćih vjenčanica cipele su bitan element ukupnog looka. I treba ih izabrati u skladu s idejom looka, da odgovaraju uz stil ali boju vjenčanice. Meni jednako dobro izgledaju u nekoj boji koja je povezana s nekim elementom na vjenčanici ili ukrasom u kosi ili nakitom.
Međutim cipele u boji koja je vezana uz vjenčanje (boja na pozivnicama ili na mašnama u sali) ali nije boja na mladenki mi se ne sviđa. Jer nekome tko ne gleda cijelu priču nego samo sliku mladenke takve cipele će biti nepovezane i djelovati kao slučajan odabir.
Inače ne volim tamne cipele na svijetlu odjeću, pa tom logikom nisam za izbor tamnih cipela na vjenčanicu. Čak i kada su s nečim povezane i dalje bi takvu boju preskočila
Zlatne, sjajne cipele, cipele s perlama i slično, sve takve svečane cipele su mi super izbor za vjenčanje.