19. travnja 2024.

Vjenčanja – COVER magazin

Ideje za vjenčanja i pripremu vjenčanja

Alternative za cvjetni vjenčani buket

Zbog čega tražiti alternativu za vjenčani buket? Jedan od glavnih razloga su alergije. Ako mladenka i nije alergična na cvijeće može biti mladoženja, kumovi ili neki drugi članovi uže obitelji koji bi trebali stajati blisko uz mladenku.

Alternative za cvjetni vjenčani buket

Zbog čega tražiti alternativu za vjenčani buket? Jedan od glavnih razloga su alergije. Ako mladenka i nije alergična na cvijeće može biti mladoženja, kumovi ili neki drugi članovi uže obitelji koji bi trebali stajati blisko uz mladenku.
Drugi razlog alternativnih buketa su troškovi, dizajn, jedinstvenost i osobne preferencije.

Izbor neobičnog vjenčanog buketa može biti odličan izbor za one koji žele nešto drugačije, ali se ipak nisu odlučili za neuobičajenu vjenčanicu. U tom slučaju vjenčani buket može biti detalj koji će pokazati osobnost, modificirati dojam, a da mladenka istovremeno ima klasičan izbor vjenčanice.

Umjesto buketa cvijeća izbor može biti raznovrstan, od voća dok dekoracija od tkanine, gumba, umjetnog cvijeća, do bilo kakvih stvari koji i dekoracija koje naglašavaju mladenkinu osobnost.

U buket se mogu ukomponirati razni elementi, pa čak i povezati s tradicijom, npr. u nekim krajevima se mladenka zasipala umjesto rižom pšenicom koja je značila plodnost i blagostanje, te dodavanje npr. klasja pšenice može modernom vjenčanju dodati dašak tradicije, kako efektom tako i tradicionalnim značenjem.

Ukrašavanje perlama ili drugim sjajnim elementima može dodati na eleganciji alternativnom vjenčanom buketu.

I kod izbora alternativa za vjenčani buket, odnosno kada se vjenčani buket ne sastoji od cvijeća vrijede slična pravila kao i kod izbora klasičnog vjenčanog buketa.

Njega treba prilagoditi stilu vjenčanja, temi vjenčanja ako je imate, kao i bojama koje se koriste. Uz to vjenčani buket bi trebao komplimentirati mladenki kao i izboru vjenčanice. Kod mladenki koje su sitne građe i niže bolji izbor će biti manji vjenčani buketi, dok će za visoke ili krupnije mladenke bolji izbor biti nešto veći buketi.

Izbor boja i u ovom slučaju se kod vjenčanog buketa treba uskladiti s temom vjenčanja, bez obzira da li se odlučili za boje koje se uklapaju s nijansom vjenčanice ili za kontrastne nijanse.

Unaprijed razmislite i o dijelu tradicije koji uključuje bacanje buketa. Kod nekih alternativa to neće moći biti opcija bilo da su teški, oštri ili da će se raspasti tijekom bacanja. U nekim slučajevima bacanje buketa bi moglo biti i opasno. Stoga pri izboru alternative za vjenčani buket i tema bacanja buketa treba biti uzeta u obzir, odnosno da li želite imati tu tradiciju ili ne, odnosno ako želite kako ćete uklopiti alternativni buket u to.

Zamjene za cvjetne bukete mogu biti:

Svileno umjetno cvijeće – na ovaj način buket je sličan buketu za vjenčanje od cvijeća, ali se ne radi o pravom cvijeću. Ovisno o izboru ovaj buket može dosta sličiti pravom buketu cvijeća. Dodatna prednost ovakvog buketa je što ga mladenka može zadržati i čuvati za uspomenu, odnosno ako postoji tradicija bacanja buketa, osoba koja uhvati buket ga može čuvati za uspomenu. U posljednje vrijeme su popularni buketi od tkanine, a kada se kombiniraju s detaljima od jute, daju elegantan i rustikalan dojam istovremeno, uz naglašavanje ekoloških trendova.

zamjene-za-buketa-1

Kristalni ili stakleni buketi – ovakvi buketi su elegantni, upečatljivi, mogu se uklopiti i u zimsko i u ljetno vjenčanje, iako će posebno zimskom vjenčanju pristajati zbog svojih boja, kao i stila.

zamjene-za-buketa-2

– Buketi od isprepletenih grančica

zamjene-za-buketa-3


– Kožni buketi (torbica vam može poslužiti i kao buket)

zamjene-za-buketa-4


– Buketi od slatkiša

zamjene-za-buketa-5

Buketi koji se u potpunosti sastoje od perli i nakita jedan su od trendova koji su se posljednjih godina dosta popularizirali.

Stvarne mladenke kažu:

Sve ovo meni izgleda ok, ali nije ni blizu cvjetnog svadbenog buketa. Ustvari uopće nisam sigurna kako bih reagirala da se mladenka pojavi s ovako nečim.
Po meni je ovo kategorija gdje bih se držala klasike i cvjetnog buketa.
Ako baš postoji neki razloga zašto mladenka ne želi buket onda bi po meni najbolje bilo ga jednostavno preskočiti. Buket ionako nije neka stvar koja je nužna na vjenčanju, može se i bez nje, stoga ako netko ne želi cvijeće, neka preskoči buket.
Mislim da postoji dovoljno vrsta cvijeća, zelenila, boja, malih i velikih buketa da ne mislim da svatko može u moru ponude pronaći nešto za sebe.
U ovom slučaju domišljatost i originalnost mi ne popravljaju dojam nego baš suprotno.

Vezano:

BUKETI ZA VJENČANJA – Vjenčanja